A redox-homeosztázisban szerepet játszó természetes eredetű bioaktív kismolekulák májbetegségekben
A redox-homeosztázisban szerepet játszó természetes eredetű bioaktív molekulák májbetegségekben
(Kleiner Dénes1; Urbanics Rudolf2; Dézsi László2; Horváth Csilla3; Hegedűs Viktor1; Sárdi Éva4; Blázovics Anna1)
1) Semmelweis Egyetem, Farmakognoziai Intézet, 1085 Budapest, Üllői út 26.
2) Semmelweis Egyetem, Nanomedicina Kutató és Oktató Központ, 1089 Budapest, Nagyvárad tér 4. Fsz.: 18/A
3) GPS Powder Kft., 1214 Budapest, Orion u. 14.
4) Budapesti Corvinus Egyetem, Genetika és Növénynemesítés Tanszék, 1118. Budapest, Villányi út 29-43.
Összefoglaló
A redox-homeosztázis a szabadgyökös folyamatok és az antioxidáns védekező rendszer egyensúlyának tekinthető. Az antioxidáns túlsúly úgyanúgy káros, mint az extenzív szabadgyök-képződés. A redox-rendszerben a táplálék eredetű kismolekulák, pl. polifenolok, quaterner-N-származékok létfontosságúak, de hatásmechanizmusuk a széleskörű kutatás ellenére sem kellően ismert. A pro- és antioxidánsok mellett a transzemtilezés fontos szereppel bír a szervezetben. A transzmetilezés formaldehiden (HCHO) keresztül történik. Vizsgáltuk ezért a redox-homeosztázist, az azzal szoros kapcsolatban álló transzmetilezéstalimentáris és alkoholos zsírmájban, illetve növényi eredetű élelmiszereket, és egy étrend-kiegészítő hatását a zsírmáj regressziójára. Tanulmányoztuk shortterm patkánykísérletben a zsírdús táp (normál táp+10% napraforgóolaj; 2% koleszterin; 0,5% kólsav), valamint a polifenolban, karotinban és betainban gazdag étrend-kiegészítő, illetve longterm kísérletben az alkohol (20V/V% etanol) májra kifejtett hatását. A transzmetilációs kapacitást (TMK) Gersbeck, a H-donor aktivitást Hatano, a szabad SH-szintetEllman, a polifenol- és antocianin-tartalmat a Ph.Hg.VIII. szerint mértük. A zsírdús táp és az alkohol a kísérlet során nem befolyásolta szignifikánsan a H-donor aktivitást az emelkedett NADH- és NADPH-szintek miatt. A szabad SH-szint csökkenése jelentősebben, a TMK mindkét esetben szignifikánsan csökkent. A növényi minták H-donor aktivitása a polifenol- és antocianin-tartalommal arányos. Az étrend-kiegészítő jótékonyan hatott a redox-homeosztázisra és a transzmetilálásra. Az eredmények rámutatnak az alkoholos és alimentáris eredetű zsírmájban a romló redox-homeosztázisra és TMKra, mely felhívja a figyelmet a helyes táplálkozásra.