A Tyúktolyás Beltartalmi Értékeinek Változásai Polifenolokban Gazag Supplementáció Hatására
A Tyúktojás Beltartalmi Értékeinek Változásai Polifenolokban Gazdag Supplementáció Hatására
Anett Veisz 1, Marietta Fodor1, Éva Stefanovits-Bányai1, László Friedrich1,
Csaba Németh2, Boglárka Kovács2, Anna Mária Nagy3
1 Szent István Egyetem, Táplálkozástudományi Kar, Élelmiszerminőségi- és biztonsági Intézet,
H-1118 Budapest, Villányi út 29-43, Hungary,
2Capriovus Kft. Hungary
3Holi-Medic Kft, Hungary
e-mail: holimedic@gmail.com
Összefoglaló
A Bábolna Tetra- SL tyúk hibridek szuplementációja – a kereskedelmi forgalomban kapható, flavonoidokban, polifenolos komponensekben és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs-zöldség lésűrítményekből vákuumszárítással előállított élelmiszerkoncentrátum, a Flaviva Vasgyúró instant italpor alaptápba keverésével történt. A kísérleti állatok egyik csoportja naponta egyedenként 200 mg, másik csoportja naponta 400 mg mennyiségű instant zöldség-gyümölcsport kaptak az alap-kukoricatápjukba keverve, 33 napon át, míg a kontroll csoport csak a kukorica tartalmú alaptápot kapta.
Vizsgálatainkban a tojások fizikai (tömeg, hossz, átmérő, szín) paraméterei mellett, a koleszterintartalmát és az összes polifenoltartalmát mértük. Az eredményeink azt mutatják, hogy a tojások fizikai tulajdonságainak kedvező változásai mellett a tojások polifenoltartalma szignifikánsan nőtt, ezzel korrelálva a koleszterin tartalma szignifikánsan csökkent, amelyeknek táplálkozásélettani szempontból számos betegségcsoportban jelentősége lehet.
Bevezetés
A világszerte legmagasabb morbiditási és mortalitási rátával rendelkező betegségek (cardiovasculáris betegségek, daganatok, diabetes mellitus, különböző sok-szervi érintettséggel járó krónikus gyulladások) egyik legfontosabb „közös nevezője“ a roncsoló oxidatív szabadgyökök felszaporodása és a redox-homeosztázis egyensúlyának felborulása (dysbalance). A szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő kiváltó és fenntartó tényezője az oxidatív károsodást szenvedett LDL-koleszterin (low-density lipoprotein) tartósan emelkedett szintje a vérplazmában, ezért ennek szignifikáns és tartós csökkentése individuális és népegészségügyi szempontból egyaránt fontos. Számos élelmiszerünk jelentős mennyiségben tartalmaz koleszterint, ezek közül kiemelendő a tyúktojás [1-6], amely tápértékben, vitaminban, aminosavösszetételben és ásványi anyagokban egyaránt nagyon értékes táplálékunk [7].
A polifenolokban gazdag vegyületek széles körben ismert szabadgyök-fogók (scavangerek), ezért kutatásunk során arra kerestük a választ, hogy a tyúkok polifenolos komponensekben gazdag kiegészítő táppal történő dózisfüggő szuplementációja milyen változásokat eredményeznek a tojásokban.
Anyagok és módszerek
Kutatásunk során a hazánkban elterjedt Bábolna Tetra-SL [8] 18 hetes hibrid tyúkok tojásainak változásait figyeltük meg 3 vizsgálati ágban 33 napon át, vizsgálati áganként 3-3-3 egyeddel. A kontroll csoport etetése kizárólag az „Univerzális Árutojó II. Takarmánykeverékkel“ történt. A 2 aktív vizsgálati ág közül az egyikben egyedenként naponta 200 mg adagban, a másik vizsgálati ágban napi 400mg adagban kaptak a tyúkok flavonoidokban és polifenolokban gazdag szuplementációt az alaptájukhoz keverve. Az alaptáp szuplementációja a kereskedelmi forgalomban kapható, zöldség-gyümölcs lésűrítményekből kíméletes vákumszárítással előállított Flaviva Vasgyúró instant italpor hozzáadásával történt, amelynek összevetői: feketeribizlipor, feketebodzabogyópor, bio-céklapor, meggypor, vadon termő erdei feketeáfonyapor.
A tojások fizikai paramétereinek (tömegének, hosszúságának, átmérőjének, színének és szárazanyagtartalmának) meghatározása mellett megmértük a tojások összes polifenol tartalmát, valamint a koleszterin tartalmát is.
Analítikai módszerek:
Fizikai paraméterek mérése: tömeg (g), átmérő (mm), hossz (mm).
A tojások színváltozásainak mérése: Konica Minolta Chroma Meter CR-400 kézi színmérő műszerrel (∆E, ∆L, ∆a, ∆b) történt.
Mintaelőkészítés az analitikai vizsgálatokhoz: a liofilizált tojás mintákból 25 mg/ml vizes oldatot készítettünk, majd 1 órás ultrahangos feltárást követően 10 000 fordulat/percen 15 percig centrifugáltuk (Thermo scientific SORVALL Evolution RC), majd a tiszta felülúszót használtuk fel a mérésekhez.
Az összpolifeniltartalom (total phenolic contents = TPC) meghatározása Folin-Ciocalteu módszerrel: A Singleton és Rossi [9] által kifejlesztett Folin-Ciocalteu spektrofotometriás módszer egy olyan elektrontranszfer-alapú vizsgálat 760 nm-en, amely a redukciós képességet mutatja, amit fenol tartalomként fejezünk ki. A standard görbe elkészítéséhez gallusavat (GA) használtunk. Az eredményeket μmol GA / g teljesítményben fejeztük ki.
Koleszterin tartalom mérése a liofilizált mintából közeli infravörös spektroszkópiai módszerrel történt (Bruker MPA FT-NIR, Ettlingen, Németroszág). Α 20 mm átmérőjű mintatartóba helyezett mintát diffúz-reflexiós eljárással mértük. A meghatározáshoz alkalmazott becslési függvény átlagos négyzetes hibája 0,55 mg koleszterin/g, R2 értéke 0,96.
A vizsgálatainkhoz felhasznált minden vegyszer beszerzése a Sigma Aldrich Kft-től történt.
Eredmények:
- A tojások fizikai paramétereinek mérése:
A begyűjtött tojások darabszámában lényegi változás nem történt.
A FlaViva Vasgyúró instant italporral történő szuplementáció hatására a tojások tömegében, átmérőjében és hosszában egyaránt dózisfüggő, kis mértékű növekedés volt tapasztalható, az eltérések mértéke azonban nem szignifikáns. (Table 1., Fig.1)
CONTROL | 1. group (200 mg) | 2. group (400 mg) | |||||||
weight (g) | diameter (mm) | lenght (mm) | weight (g) | diameter (mm) | lenght (mm) | weight (g) | diameter (mm) | lenght (mm) | |
averadge | 58,94 | 43,89 | 54,10 | 60,09 | 45,17 | 55,38 | 62,00 | 45,47 | 56,39 |
SD | 3,51 | 0,87 | 1,85 | 3,85 | 1,18 | 1,65 | 4,09 | 1,73 | 1,37 |
Table 1. Figure 1. A tömeg, a hosszúság és az átmérő változásai
- Szárazanyag mérés: A tojások héjának és beltartalmának szárazanyagtartalma nem változott szignifikáns mértékben (2. táblázat).
eggs |
|
| shell |
|
| |
% | Control | 200 mg | 400 mg | Control | 200 mg | 400 mg |
dry matter | 22.80 | 22.63 | 22.48 | 24.35 | 23.07 | 24.88 |
SD | 1.00 | 1.42 | 1.16 | 2.66 | 1.93 | 4.37 |
Table 2. Dry matter (%) of eggs and shell
- A liofilizált tojások színmérése:
A világossági tényezőről (jelölése L*) látható, hogy a napi 400mg dózisú szuplementációban részesült, 2. csoportba tartozó tyúkok liofilizált tojásainak mintái a kísérleti idő előre haladtával egyre sötétebb színűek lettek. Ez a színárnyalat változás – az alaptápban levő kukorica karotinoid tartalma mellett – döntően a FlaViva Vasgyúró jelentős mennyiségű flavonoid- és polifenol tartalmának köszönhető (Table 3). Az (a*-gal jelölt) vörös-zöld színezettség alapján az összes minta esetében a vörös színezet dominál, ám mértéke nem szignifikáns. A (b*-gal jelölt) kék-sárga színezettség mérése során a nagyobb (400mg) napi dózisú kiegészítő tápot kapott 2. csoport liofilizált tojásai szignifikánsan sárgásabb színeket mutattak a vizsgálati időperiódus végére, a tojásokban egyre nagyobb mennyiségben megjelenő polifenolos vegyületek eredményeként (Table 3. and Fig.2).
13. day | 17. day | 22. day | 32. day | |||||||||
C | 1 | 2 | C | 1 | 2 | C | 1 | 2 | C | 1 | 2 | |
L* | 42.08 | 45.62 | 45.01 | 43.13 | 46.24 | 44.25 | 45.86 | 44,54 | 40.33 | 48.23 | 44.34 | 40.15 |
a* | 8.36 | 5.35 | 8.91 | 5.90 | 4,42 | 5.23 | 4.35 | 5.71 | 7.61 | 4.78 | 4.44 | 4.55 |
b* | 30.04 | 33.97 | 33.78 | 25.07 | 33.56 | 28.33 | 27.00 | 27.69 | 24.04 | 32.75 | 25.52 | 33.56 |
Table 3. A tojások színméréseinek eredményei
- A tojások összes polifenoltartalmának mérése:
A polifenolokban gazdag FlaViva Vasgyúró zöldség-gyümölcs instant italpor hozzáadásával történt szuplementáció a kísérlet teljes időtartamában megnövelte a tojások polifenoltartalmát a kontroll csoporthoz képest (Fig.2.).
Fig.2. A tojások összes polifenoltartalmának változásai a 200mg/nap és a 400 mg/nap adag szuplementációban részesült 2 aktív vizsgálati csoportban és a kontroll csoportban
control (kék) 200 mg (rózsaszín) 400 mg (piros)
Az „Univerzális Árutojó II. Takarmánykeverékkel“ táplált kontroll csoport tojásainak összes polifenol tartalma a kísérlet elejétől a végéig átlagosan közel 30%-nyit növekedett (átlagosan 2000–ről 3000-re) az alaptápban lévő kukorica polifenol komponenseinek köszönhetően.
A kontroll csoporthoz képest még tovább növekedett mindkét aktív vizsgálati ág tojásainak összes polifenoltartalma, de kiemelendő, hogy a 400mg-os csoportban minden mérésnél, a vizsgálati teljes egészében, ugyanakkor a 200mg-os csoportban csak a vizsgálati idő első harmadában (2-3-4-9.napokon mérve) volt szignifikáns mértékű a változás.
A 2 aktív vizsgálati ág egymáshoz viszonyításakor látható, hogy a napi 400mg dózisú kiegészítő tápot kapott 2. számú csoportban a vizsgálati idő teljes hosszában, minden mérés során nagyobb polifenoltartalom volt mérhető a 200mg-os, 1. számú aktív csoporthoz képest, de a vizsgálati idő első 3 hetében ez a különbség nem volt szignifikáns mértékű, csak 3 mérés alkalmával. Ugyanakkor a vizsgálati idő utolsó harmadában (24-31-32. napokon) az összes polifenoltartalom kb. 50%-kal ugrás szerűen megnőtt a napi 400mgos 2. számú csoportban mind a kontroll, mind a napi 200mg-os 1.számú csoporthoz képest, ami arra enged következtetni, hogy a tyúkok szervezetének polifenolokkal történő telítődése és a polifenolok tojásokba történő kiválasztása egyaránt függ a szuplementáció napi dózisától és időtartamától.
Ezek a megfigyelések a gyógyászati célú humán táplálás vonatkozásában is hasznosak lehetnek a polifenolokban gazdag élelmiszerek kúraszerűen történő napi adagolásainak megfelelő meghatározásában.
- A tojások koleszterin tartalmának mérése:
A kontroll csoport tojásainak koleszterin tartalma a teljes vizsgálati idő során nem mutatott jelentősebb tendencia-szerű változást. A napi 200mg és 400mg kiegészítő etetésben részesült tyúkok tojásainak koleszterin tartalma a kezelés első 3 napjában szignifikáns növekedést mutatott a kontroll csoporthoz képest, majd ezt követően a kísérlet középidő fázisaiban stagnált (hullámzó módon átmeneti emelkedés/csökkenés egyaránt megfigyelhető volt.
Fig. 3. A tojások koleszterin tartalmának változásai az etetéses vizsgálat során.
control (kék) 200 mg (rózsaszín) 400 mg (piros)
A kísérleti időtartam végén (a 24 naptól a 32. napig) mindkét szuplementált aktív vizsgálati csoportban csökkent a tojások koleszterin tartalma, de a csökkenés mértéke csak a nagyobb (napi 400mg) dózisú 2. csoportban volt megfigyelhető, egyre fokozódó tendenciával. Ez korrelál a kísérleti periódus végén ugyanebben a csoportban mért összes polifenoltartalom ugrás-szerű (közel 50%-os) szignifikáns mértékű tartós növekedésével (Fig.2. and Fig.3). Ezekből a mérési eredményekből arra következtethetünk, hogy a polifenolok rendszeres, megfelelő dózisú bevitele kedvező élettani hatást gyakorolhat nemcsak a májsejtek redox-homeosztázis egyensúlyának fenntartára, hanem a májban történő epe- és koleszterinkiválasztásra is.
Hasonlóan kedvező koleszterinszint csökkenésről számolnak be Udvardi [10] és munkatársai tyúkok meggyel történő etetése során is. Mivel a vizsgálatunkban a szuplementációként alkalmazott Flaviva Vasgyúró szintén tartalmaz meggyet és más, magas polifenoltartalmú összetevőket, ezért ennek szuplementációja révén a tyúkok tojásaikban szignifikánsan megnövekedett polifenol tartalom kedvezően befolyásolhatta a tyúkok máj-epe szervrendszerének antioxidáns kapacitását és redox-homeosztázis egyensúlyát, valamint a májon keresztül történő epe- és koleszterin kiválasztását, ennek eredményeként ez magyrázhatja a tojások koleszterin tartalmának szignifikáns csökkenését.
Konklúzió
A flavonoidokban, polifenolokban és ásványi anyagokban gazdag Flaviva Vasgyúró instant italpor a hibrid tyúkok tápjába keverve kedvezően befolyásolta a tojások színét és növelte fizikai paramétereit, aminek piaci értékesítési szempontból számos jelentősége lehet. A kontroll csoporthoz képest a tojásokban mért szignifikánsan nagyobb polifenoltartalom jelentős mértékben növelte a tojások antioxidáns kapacitását és ezzel korrelálva szignifikánsan csökkentette a tojások koleszterintartalmát is, különösen a vizsgálat utolsó hetében.
Vizsgálatunk rávilágíthat arra is, hogy a tyúkok polifenolokban gazdag táppal történő etetése – a redox-homeosztázis egyensúlyának kedvező befolyásolása révén – szerepet játszhat nemcsak az egészségesebb húsáru céljára történő tenyésztésükben, hanem a csökkentett koleszterin tartalmú „okos-tojások“ szélesebb körű termelése és fogyasztása hozzájárulhat a cardiovasculáris betegek gyógyászati célú kiegészítő táplálásához is.
Köszönetnyilvánítás, elismerés:
A project az Európai Unió és az Európai Társadalmi Alapítvány (European Social Fund) társ-finanszírozásában valósult meg (grant agreement no. EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00005).
Felhasznált szakirodalom, referenciák:
[1] M. Kratz, Azheroclerosis: Diet and Drog (2005) 195-213.
[2] A.von Eckardstein, J.R. Nofer, G. Assmann, Arterioscler Thromb Vasc Biol. (2001).
[3] T.F. Daniels, K.M. Killinger, J.J. Michal, R.W. Wright, Z. Jiang, Int. J Biol Sci. 5(5) (2009) 474–488.
[4] I.Tabas, Clin Invest. 110(5) (2002) 583–590.
[5] C. Garcia-Ruiz, M. Mari, A. Colell, A. Morales, F. Caballero, J. Montero, O. Terrones, G. Basañez, J. C. Fernández-Checa, Histol Histopathol 24 (2009) 117-132.
[6] H. Ma, Nature and Science, 2(4) (2004) 17-21.
[7] Gy. Bíró, K.Lindner, Tápanyagtáblázat. Medicina Könyvkiadó (1998), Budapest
[8] P. Horn P. (Eds.) Baromfi, haszongalamb, (2000) Mezőgazda Kiadó, Budapest
[9] V.L. Singleton, J.A. Rossi, Am. J. Enol Vitic (1965) 16. 144-158.
[10] E. Udvardi, M. Fodor, N. Papp, É. Stefanovitsné, Bányai, Z.B. Nagy (Eds.), Felmelegedés, ökolábnyom, élelmiszerbiztonság, Keszthely, Magyarország, (2016) 414-421.