Az allergiáról

Az allergiáról

Dr. Nagy Anna Mária

 

Mottó: „Akinek kalapács van a kezében, az mindent szögnek néz”

Amikor felkértek ennek a tájékoztató cikknek a megírására, először azon kezdtem gondolkodni, hogy honnan is kezdjem megközelíteni ezt a témát, mivel szerteágazóan sokféle szempontból szemlélhetjük a jelenséget. Végül úgy döntöttem, hogy a személyes szakmai tapasztalataimon keresztül, a gyógyult páciensek példáin keresztül foglalom össze a témakört.

Közel 18 évvel ezelőtt, a Tüdőgyógyászati Klinikán dolgoztam kezdő klinikai gyakornokként, ahol számtalan beteget kezeltünk allergiás és asztmatikus betegséggel az orvostudomány legkorszerűbb lehetőségeivel. Betegeink zöme visszatérő, kontrollos páciens volt, akik az alkalmazott modern kezelés melletti átmeneti javulást követően „recidiváltak”, azaz az állapotuk ismételten romlott. Az orvosi egyetemen kapott tudományos képzésem és a Tüdőklinikán szerzett szakmai gyakorlati tapasztalataim alapján az az általános szakmai szemlélet alakult ki bennem, hogy az allergia és a tüdő asztma nem gyógyítható meg, csak kezelhető, azaz a megfelelő korszerű gyógyszeres készítmények rendszeres szedése mellett a tünetek és a progressziójuk mérsékelhetőek, jobb esetben – átmenetileg – tünetmentessé is válhat a páciens.

Ezek után mély döbbenettel vettem tudomásul, amikor egy Németországból származó, mélytengeri vörös- és barna algákat, búzakorpát, búzacsírát tartalmazó őrlemény fogyasztása mellett kb. 1 hónap után – a korábbi anti-allergiás gyógyszerek szedése nélkül is – tünetmentessé váltak az allergiás páciensek. Ezt a készítményt méhpempővel kiegészítve nemcsak az allergiás, hanem az asztmás betegek is panaszmentessé váltak (gyógyszerek nélkül is). Annyira megdöbbentettek a korábban gyógyszerekre sem gyógyult páciensek gyors gyógyulásainak látványos példái, hogy ez mélyen elgondolkodtatott és emiatt feltettem magamban a kérdést: mit nem tanultunk meg az orvosi egyetemen? Mit kellene még ismernem ahhoz, hogy értsem ezt a gyógyulási jelenséget? Hogy lehet az, hogy az allergiás és asztmás betegeink a legkorszerűbb és tudományosan bizonyított kezelésektől sem gyógyulnak meg véglegesen, viszont az algás-méhpempős készítmény 1-2-3 hónapos szedésével tartósan meggyógyultak?

Ezek a kérdéseim egy olyan szakmai útkeresés felé indítottak el, ami azóta is folyamatosan tart. A hagyományos kínai orvoslás egyetemi képzései során a meridiánok és az 5 elem tana által összefoglalt tanítások révén megértettem a távolinak tűnő szervek és azok kórképeinek összefüggéseit. Ezáltal világossá vált, hogy a tüdő-vastagbél funkciókörének (mint „anya-szerveknek”) a gyengülése miért és hogyan vezethet az ezekhez a fő-szervekhez „leány-szervként” kapcsolódó bőr és a nyálkahártyák megbetegedéseihez, így pl. akár allergiás tünetekhez. Tehát a kínai medicina nem a „következményeket” kezeli, azaz nem a bőrön vagy a nyálkahártyákon következményként megjelenő allergiás tüneteket, hanem célzottan azok kiváltó eredetét, a vastagbél-tüdő szervkörét. Nem véletlen az sem, hogy az immunológiai támogatás szempontjából forráspontnak (népiesen Joly-joker immun- pontnak is) nevezett akupunktúrás kezelő pont szintén a vastagbél meridiánon helyezkedik el.

Ezek az alapelvek segítettek megérteni, hogy a beleket szelíden, de hatékonyan tisztító ételek és táplálék kiegészítő készítmények – a belek gyulladásainak mérséklése révén – az allergiás kórképek egyik oki kezelésének tekinthetők. Így vált érthetővé számomra az is, hogy bizonyos gyógyteák – pl. az argentin lángfa fakéreg teája is – hogyan, milyen módon képes csökkenteni, vagy akár teljesen megszüntetni a bélgyulladást és az ehhez következményesen kapcsolódó allergiás tüneteket nagy részét.

Ugyanerre az alapelvre, a belek „főszerepére” vezethető vissza az a tény is, hogy az allergiák hátterében igen gyakran bizonyos ételekre való intolerancia áll, ezért ezeknek az ételeknek a kerülése önmagában is javuláshoz, gyógyuláshoz vezethet. Az allergiás kórképek hátterében meghúzódó étel intoleranciák között első helyen a fehérjék, ezen belül legfőképpen a tejfehérje (kazein) és a búzafehérje (glutén) áll.

Ennek a miértje is sokáig foglalkoztatott, végül a Voll-féle állapotfelmérések adták meg rá a gyakorlatias választ. Nevezetesen az, hogy az allergiás betegek esetében nemcsak a belek mérőpontjain, hanem nagyon gyakran a hasnyálmirigy meridián mentén lévő „fehérjebontásért felelős enzim csoportra” vonatkozó akupunktúrás mérési ponton igen magas számértékeket mértem (csakúgy, mint az egyéb bélgyulladásos, akár gyakran az autoimmun bélgyulladásos betegek esetében is). Ezek a magas mérési értékek leggyakrabban rejtett, idült hasnyálmirigy gyulladásokra utalhatnak. Emiatt a gyengébben funkcionáló hasnyálmirigy relatíve kevesebb emésztő enzimet (tripszint) termel, ami a belekbe jutva nem képes teljes mértékben (csak részlegesen) aminosavakra lebontani az ételben lévő fehérje molekulákat. A részleges fehérje emésztés következtében olyan oligo-peptidek (8-10-15 aminosavból álló fehérje molekulák) keletkeznek, amelyek a gyulladt, ezáltal nagyobb áteresztő képességű bélfalon a vérbe jutva az immunrendszer számára „test-idegen” anyagként jelennek meg, ezért az immunrendszer ellenválaszt indít ellenük. Az így keletkezett antigén-antitest immun-komplexek a bőrbe, nyálkahártyákba lerakódva allergiás tüneteket eredményeznek.

Ismét felvetődött bennem a kérdés: miért és mi áll ennek a hasnyálmirigy gyulladásnak, diszfunkciónak a hátterében korábbi okként, ami ide vezetett? Erre a kérdésemre a választ a Joalis –féle méregtelenítő kúrák képzései és az ezzel kapcsolatos 5 éves gyakorlati tapasztalataim adták meg. A hasnyálmirigy mérőpontjain leggyakrabban korábbi vírus fertőzések gócos maradványai (vagy a vírusok lerakódott toxinjai), valamint egyéb szervetlen (pl. vegyi, szintetikus) anyagok lerakódásai voltak kimérhetők. A mérés alapján kiválasztott speciális készítmények szedésének hatására néhány (3-4-5) héten belül jelentős és tartós javulások, gyógyulások voltak elérhetők. Pozitív mellékhatásként a puffadásos emésztési panaszok is mindig megszűntek.

Ezek a szakmai és gyógyulási tapasztalatok ismét rávilágítottak arra az alapvető tényre, hogy az allergiás tünetek megjelenése és/vagy súlyosbodása szempontjából mennyire meghatározó a táplálkozásunkban a szintetikus vegyi anyagok jelenléte, vagy azok hiánya. Nyilvánvalóan a szervezetünk van annyira intelligens, hogy ha biztosítunk számára egy kis „toxin-mentes” idő intervallumot, akkor elkezd spontán méregteleníteni, ezáltal (pl. a tisztító léböjt kúrák pozitív hatásaiként) szinte az elsők között kezdenek javulni az allergiás panaszok. Az ősidők óta hagyományos tavaszi böjtöknek nemcsak vallási, hanem egészség megőrzési céljai is voltak.

Továbbmenve, ha speciális böjtöt, vagy diétát nem is kezdünk el folytatni, csupán áttérünk a vegyi és egyéb adalékanyag mentes élelmiszerek rendszeres fogyasztására, önmagában ezzel is jelentős eredmények érhetők el. Joggal felmerülhet a gyakorlatias kérdés: hol lehet egyáltalán manapság vegyszermentes élelmiszereket venni? Nos, leggyakrabban nem a szuper-hiper marketekben, hanem érdemes utána járni (pl. a termelői piacokon, személyes ismeretségek útján, bio boltokban, stb).

Nemcsak az emésztő rendszerben, hanem a tüdő funkciókörében megbújó idült gócos fertőzések maradványai is eredményezhetnek allergiás panaszokat: leggyakrabban arc-, orr-, középfül- és homloküreg idült gyulladásai, vagy akár a dohányosok idült hörgő hurutja (bronchitise), vagy korábbi, nem teljesen gyógyult tüdőgyulladás gócos maradványai is. Amikor ezek képezik az allergiás panaszok hátterét, akkor ezeknek az idült fertőzéses gócoknak a teljes és végleges szanálása (meggyógyítása) az allergiás panaszok tartós megszűnéséhez vezethet. Sok páciensemnél ez eredményezte az allergiás tünetek végleges megszűnését.

Gyakran hallható az is, hogy valakinek bőr ekcémája, vagy „nap allergiája”, vagy „fém allergiája” van (pl nikkelre, stb). Az elmúlt 5 évben a Voll-féle állapotfelméréseim alapján és Joalis méregtelenítő kúrákban szerzett szakmai tapasztalataim, megfigyeléseim során az a személyes véleményem alakult ki, hogy a „nap allergia” hátterében elsősorban szintetikus vegyi anyagok szervezetünkben történő toxikus lerakódása, felhalmozódása áll, a ”fém allergiák” hátterében pedig elsősorban a nehézfémek lerakódása, az ekcémák esetében mindkettő szóba jöhet. Tehát ezek nem hagyományos értelemben vett allergiák, hanem toxikózisok. Ezeknek a toxikus lerakódásoknak a célzott, irányított és ellenőrzött „kivezetésével”, méregtelenítésével több hónap alatt fokozatosan hathatós eredmények érhetők el.

Sokan még ma is azt gondolják, hogy a homeopátia csupán egyfajta szemfényvesztés, mert – a készítmények gyártása során a kiindulási törzsoldatok igen magas hígításai miatt – a gyógyszerek egyáltalán nem tartalmaznak molekuláris anyagot. Ennek ellenére a homeopátiás terápia egyik legismertebb siker területei éppen az allergiás megbetegedések. A különböző típusú allergiás tüneteknek megfelelő homeopátiás gyógyszerek gyakran olyan gyorsan megszüntetik meg az allergiás panaszokat, hogy a golyócskák elszopogatása során szinte még el sem fogytak a golyócskák szájban, a tünetek perceken belül elkezdenek csökkenni, majd meg is szűnnek. Emiatt a terápiás gyorsaság miatt időnként „tűzoltó gyógyszerként”, vagy „roham-mentőként” is szokták nevezni a páciensek ezeket a tünet-specifikus homeopátiás gyógyszereket.

Az eddigiekben azokkal a jelenségekkel foglalkoztam, amikor valamilyen külső ágens eredményeként jöttek létre az allergiás tünetek. Ezt nevezik exogén allergiának.

Ugyanakkor létezik egy olyan allergia-fajta is, amikor semmilyen külső ágenst, anyagot nem lehet kimutatni az allergiás panaszok hátterében, ezt nevezik „endogén allergiának”. Az ilyen esetekben nem az a helyes kérdés, hogy „Mire allergiás?”, hanem az, hogy: „Kire allergiás?” Ez első hallásra viccesnek tűnhet, gyakran ezen el is nevetik magukat a páciensek, de néhány perces beszélgetés után könnyen felismerik, hogy ez nem csak egy jó vicc, hanem az allergiás kórképük, a panaszaik oka, alapja. Az ilyen esetekben a legcélravezetőbb terápia a pszichoterápia – pl. a kognitív pszichoterápia és a hipnoterápia.

Az egyik pszichoterápiás kongresszuson mély emléket hagyott bennem az az előadás, amely a hipnoterápia terápiás hatékonyságát mutatta be az allergiás betegek gyógyításában. Elgondolkodtató az a gyakorlatias eredményesség, amivel a páciensek kb. 80%-a úgy gyógyulhat meg véglegesen az allergiás tüneteiből átlagosan 4-5 hipnoterápiás kezelést követően, hogy semmilyen készítményt nem vett be, „csupán” a hipnotikus, azaz módosult tudatállapotában mentálisan átváltoztatja (újra kódolja) a korábbi belső vizuális képeit, meggyőződéseit. Az előadás szerint a páciensek 20%-a azért nem gyógyul meg véglegesen, mert a betegséggel járó előnyök fontosabbak számára, mint az egészséggel járó előnyök. Ezt nevezik „betegség-előnynek”.

Az eddig leírtak alapján látható, hogy az allergia egy összetett jelenség, ugyanakkor éppen ezért számos lehetőségünk van a hatékony gyógyítására. Az egészség – betegség viszonyának holisztikus rendszer-szemlélete segíthet abban, hogy ne vesszünk el a tudományos elméletek útvesztőiben, hanem a terápiás eredmények gyakorlatiasságára támaszkodva találjuk meg a páciens számára leghatékonyabb kezelést.